Wierzymy, że to ludzie tworzą miejsca.

Dobry projekt wnętrza to stworzenie tła dla aktywności użytkowników. To przestrzeń, która w możliwie najpełniejszy sposób współgra ze sposobem ich życia, pracy i odpoczynku. To miejsca, które są fuzją nie tylko  funkcji i piękna, ale i aktywności, charakterów i historii ludzi.

 
 
 
Studio_KONTENT_Marina_Mokotow_kroniki_studio_02_1500.jpg

Mieszkalne

Każde wnętrze jest sumą doświadczeń, wspomnień, pasji i marzeń ludzi w nim mieszkających. Pomagamy stworzyć przestrzeń, która w indywidualny i funkcjonalny sposób będzie autentycznym tłem dla życia domowników.

0014_1418-0212_M.jpg

Komercyjne

We wnętrzach spędzamy większość naszego życia, dlatego przestrzeń, którą się otaczamy na codzień, w pracy bezpośrednio na nas wpływa. Staramy się by tworzone przez nas przestrzenie w pozytywny sposób oddziaływały na użytkowników będąc jednocześnie nośnikiem informacji dla klienta.

wnetrza hotelowe

Hotelowe

Będąc w podróży szukamy miejsca gdzie jak w domu moglibyśmy odpocząć i się zrelaksować.  Wnętrza te powinny być przytulne, swobodne i mieć nieformalny charakter. To przestrzenie, gdzie znajdziemy komfort i wytchnienie. To miejsca, w których jednocześnie będziemy mogli odciąć się od świata i być wśród ludzi. 

 

Galeria No Wódka to swego rodzaju manifest i gra z wyobrażeniem o Polsce. Wódka jest tu symbolem, którego odrzucenie otwiera drogę do nowej interpretacji i świeżego spojrzenia na produkty zaprojektowane przez Polaków.

Ambasada polskiego wzornictwa w Berlinie. Właściecielka i pomysłodawczyni Ola jest entuzjastką nie tylko leśnej beztroski i symetrii, ale pewnie przede wszystkim polskiego wzornictwa i sztuki. Już od jakiegoś czasu wiedziała, że chce stworzyć w Berlinie, jej drugim domu miejsce, które będzie przełamywać stereotypy i które będzie jednocześnie wylęgarnią produktów made in Poland. 

 

 
 
NO-WÓDKA-Berlin1.jpg
 
 

Staraliśmy się by wystrój wnętrza był mocno powiązany z identyfikacją i ideologią, która stoi za tym miejscem. Głównym założeniem stało się stworzenie nowego podejścia do prezentacji produktu nie wpisującego się w klasyczny układ półek i gablot, a który jednocześnie nawiązywać będzie do stereotypu o Polsce. Jako główny materiał i jednocześnie nośnik skojarzeń wybraliśmy system używanych rusztowań. Niezależna konstrukcja przestrzenna, która w galerii dostała drugie życie jest tutaj swego rodzaju scenografią, parafrazą szafy, która zachęca do wejścia do środka.

0013_1418-0206_M.jpg
 
DSC_0034.jpg
 
 
0014_1418-0212_M.jpg
 
 
0002_1418-0050_M.jpg
 

Ze względu na potrzebę czasowych adaptacji przestrzeni pod kątem organizacji wystaw czy warsztatów wnętrze podzielono na dwie strefy: ruchomą oraz stałą. Instalacja z rusztowań pomalowana jest na biało by mimo stworzenia z niej ram i kadrów przestrzennych pozostawała jednak tłem dla ekspozycji produktów o różnych kształtach i kolorach. 

12805796_1760708534148394_6002625691431338611_n.jpg
 

Kama i Georgios to fuzja słowiańskiego temperamentu i śródziemnomorskiej lekkości bytu. Po latach wspólnie spędzonych w Danii, gdzie oboje odnaleźli szczęście, ale i siebie nawzajem postanowili, że ich kolejnym wspólnym przystankiem w życiu będzie Polska. Tutaj zdecydowali się stworzyć swój mikroświat wypełniony prostotą i ciepłym ascetyzmem, którego doświadczyli żyjąc w Skandynawii.  Zależało im by wykreować tło dla życia, by jak najwięcej przestrzeni zostawić na zmieniającą się aktywność i dynamikę domu.

Punktem wyjścia kształtującym nową przestrzeń jest otwarta funkcja mieszkania, która miała wygenerować swobodny sposób korzystania z niego. Klimat miejsca jest ekstrowertyczny, nie tworząc tym samym wydzielonych, odrębnych stref funkcjonalnych w przestrzeni dziennej. Zależało nam na tym by w zasadzie z każdego punktu będąc w różnych strefach domu można było nawiązać ze sobą kontakt wzrokowy i swobodnie porozmawiać, by uczestniczyć w życiu domu będąc w odrębnych funkcjonalnie przestrzeniach.

Studio_KONTENT_Marina_Mokotow_kroniki_studio_01_1500.jpg

By formalnie ustawić mieszkanie wyodrębnione zostały główne elementy kompozycyjne: blok kuchni i kubik za telewizorem mieszczący w sobie z drugiej strony pomieszczenie porządkowe i garderobę, oba podkreślone szarym kolorem. Pozostała przestrzeń jest w swoim charakterze miękka i swobodna. Paleta kolorystyczna opiera się na zestawieniach monochromatycznych odcieni; bieli, szarości i czerni zestawionych z drewnem dębowym, w którym widoczne jest jego usłojenie i struktura. W projekcie kolory są przygaszone i delikatne na rzecz uwypuklenia faktur danych materiałów. Mieszkanie utrzymane jest w stonowanym, skandynawskim klimacie i uzupełnione dodatkami z historią; drzewkiem oliwnym, obrazami greckich artystów czy metalowymi łódeczkami zakupionymi w pracowni rzemieślniczej na Krecie. Znaczna większość dodatków znajdujących się w mieszkaniu ma dla domowników sentymentalne znaczenie, tak jak lampa z balsy, która dziś wisi przy kanapie w salonie. Ta, stała się marzeniem domowników  już jakiś czas temu, kiedy jeszcze przebywając w Kopenhadze ich mieszkanie zlokalizowane było tuż obok pracowni Tom’a Rossau, gdzie mogli obserwować go codziennie przy pracy.

Studio_KONTENT_Marina_Mokotow_kroniki_studio_02_1500.jpg
Studio_KONTENT_Marina_Mokotow_kroniki_studio_09_1500.jpg
 

Dom Kamy i Georgiosa na warszawskim Mokotowie to eklektyzm w minimalistycznej postaci, miejsce gdzie w skandynawskim tle odbija się subtelnie polsko-grecki charakter. To tło dla życia i przestrzeń, w której monochromatyzm przełamany jest radosnymi osobowościami domowników, którzy wypełniają to miejsce kolorem.

Studio_KONTENT_Marina_Mokotow_kroniki_studio_07_1500.jpg
Studio_KONTENT_Marina_Mokotow_kroniki_studio_13_1500.jpg
Studio_KONTENT_Marina_Mokotow_kroniki_studio_16_1500.jpg
 

W jednym z budynków na warszawskiej Ochocie mieszka włoskie małżeństwo, które tutaj odnalazło swój drugi dom.

 Ich mieszkanie jest połączeniem nowoczesnego stylu życia z klasycznymi akcentami, które budują nastrój i energię tego miejsca. Biel i odcienie szarości zestawione są ze starymi drewnianymi meblami i pamiątkami rodzinnymi, które tworzą balans między przeszłością i teraźniejszością. 

 
 
IMG_5618.jpg
 
 

Przebywając z domownikami da się odczuć nie tylko ich włoską energię i humor, ale także zamiłowanie do włoskiej estetyki i kultury. Głównymi determinantami, które wpłynęły na kształt projektu łazienki były właśnie zastana przestrzeń reszty mieszkania oraz charakter i potrzeby właścicieli. Chcieliśmy bowiem stworzyć miejsce, które nie tylko w spójny sposób nawiązywać będzie do materiałów i klimatu reszty pomieszczeń, ale które będzie także odpowiedzią na realne potrzeby domowników. 

 

 
IMG_3612.jpg

 

Ostateczny kształt przestrzeni jest fuzją włoskiej estetyki i kolażu bieli z czernią. Łazienka jest bardzo mała dlatego zależało nam by poprzez kolor i materiały sprawić by wydawała się trochę większa i przestrzenniejsza. Na ścianie wejściowej na połowie wysokości pomieszczenia umieściliśmy szafkę wnękową zamkniętą drzwiczkami z lustra. Ten element dzięki refleksom i odbiociom skutecznie powiększył przestrzeń i jednocześnie zapewnił miejsce przechowywania. Wszystkie ściany wykończone są kolorem białym, bo światło ma szanse wtedy najlepiej rozświetlić przestrzeń. Jasny kolor  skontrastowany jest we wnętrzu z  czarnymi akcentami - stalową ramą luster i konsoli pod umywalką, armaturą i osprzętem elektrycznym. 

 
IMG_5629.jpg
 
 
IMG_3592_jpg.jpg