No Wódka

Concept store / Berlin / 2014

Ola jest entuzjastką nie tylko leśnej beztroski i symetrii, ale pewnie przede wszystkim polskiego wzornictwa i sztuki. Już od jakiegoś czasu wiedziała, że chce stworzyć w Berlinie, jej drugim domu miejsce, które będzie przełamywać stereotypy i które będzie jednocześnie wylęgarnią produktów made in Poland. Galeria No Wódka to swego rodzaju manifest i gra z wyobrażeniem o Polsce. Wódka jest tu symbolem, którego odrzucenie otwiera drogę do nowej interpretacji i świeżego spojrzenia na produkty zaprojektowane przez Polaków. 

0010_1418-0184_LTPS_M.jpg

IDEA

Staraliśmy się by wystrój wnętrza był mocno powiązany z identyfikacją i ideologią, która stoi za tym miejscem. Głównym założeniem stało się stworzenie nowego podejścia do prezentacji produktu nie wpisującego się w klasyczny układ półek i gablot, a który jednocześnie nawiązywać będzie do stereotypu o Polsce. Jako główny materiał i jednocześnie nośnik skojarzeń wybraliśmy system używanych rusztowań. Niezależna konstrukcja przestrzenna, która w galerii dostała drugie życie jest tutaj swego rodzaju scenografią, parafrazą szafy, która zachęca do wejścia do środka. Ze względu na potrzebę czasowych adaptacji przestrzeni pod kątem organizacji wystaw czy warsztatów wnętrze podzielono na dwie strefy: ruchomą oraz stałą.

0008_1418-0140_M.jpg
0005_1418-0089_M.jpg

Cześć pierwsza - wejściowa składa się z mobilnych niższych elementów takich jak kasa, gabloty oraz witryny z ekspozycją, które mogą być łączone i przesuwane. W części tylnej samonośna konstrukcja rusztowań tworzy strukturę wypełniającą całe wnętrze. Platformy ze sklejki posadowione w dolnej części struktury, umieszczone na różnych poziomach, wraz z „zadaszeniami” z siatki cięto ciągnionej dzielą przestrzeń na swego rodzaju mikro wnętrza. Każdy z tych modułów może  funkcjonować zarówno osobno jak i będąc częścią sekwencji wystawienniczej lub performatywnej. 

Instalacja z rusztowań pomalowana jest na biało by mimo stworzenia z niej ram i kadrów przestrzennych pozostawała jednak tłem dla ekspozycji produktów o różnych kształtach i kolorach. Projekt tworzony wspólnie z Olą był dla nas nie tylko dużą przyjemnością, ale także wyzwaniem, któremu jak twierdzą klienci odwiedzający galerię No Wódka udało się sprostać.  

Aksonometria

FILM

targi i wydarzenia w przestrzeni no wódka

lokalizacja

 

Irena i Roberto

Łazienka / Warszawa Ochota / 2016

W jednym z budynków na warszawskiej Ochocie mieszka włoskie małżeństwo, które tutaj odnalazło swój drugi dom.  Ich mieszkanie jest połączeniem nowoczesnego stylu życia z klasycznymi akcentami, które budują nastrój i energię tego miejsca. Biel i odcienie szarości zestawione są ze starymi drewnianymi meblami i pamiątkami rodzinnymi, które tworzą balans między przeszłością i teraźniejszością. 

Przebywając z domownikami da się odczuć nie tylko ich włoską energię i humor, ale także zamiłowanie do włoskiej estetyki i kultury. Głównymi determinantami, które wpłynęły na kształt projektu łazienki były właśnie zastana przestrzeń reszty mieszkania oraz charakter i potrzeby właścicieli. Chcieliśmy bowiem stworzyć miejsce, które nie tylko w spójny sposób nawiązywać będzie do materiałów i klimatu reszty pomieszczeń, ale które będzie także odpowiedzią na realne potrzeby domowników. 

Wszystkie ściany wykończone są kolorem białym, bo światło ma szanse wtedy najlepiej rozświetlić przestrzeń. Jasny kolor  skontrastowany jest we wnętrzu z  czarnymi akcentami - stalową ramą luster i konsoli pod umywalką, armaturą i osprzętem elektrycznym. 

IMG_3600_jpg.jpg

Nastrój pomieszczenia w dużej mierze budowany jest poprzez światło, które można dostosowywać zależnie od potrzeb i nastroju domowników. Irena i Roberto oswoili już nową przestrzeń.

 

Ostateczny kształt przestrzeni jest fuzją włoskiej estetyki i kolażu bieli z czernią. Łazienka jest bardzo mała dlatego zależało nam by poprzez kolor i materiały sprawić by wydawała się trochę większa i przestrzenniejsza. Na ścianie wejściowej na połowie wysokości pomieszczenia umieściliśmy szafkę wnękową zamkniętą drzwiczkami z lustra. Ten element dzięki refleksom i odbiociom skutecznie powiększył przestrzeń i jednocześnie zapewnił miejsce przechowywania. 

Nawiązując do starego budynku, w którym zlokalizowane jest mieszkanie na posadzkę zdecydowaliśmy się wybrać mozaikę cementową, która “zmiękczyła” przestrzeń, dodała jej delikatności i wprowadziła trochę klasyki.                                                                                             

IMG_5622.jpg

Jako fani włoskiego kina wpadli na pomysł powieszenia w łazience zdjęcia ich ulubionych aktorów Alberto Sordi i Anny Magnani. Cieszymy się, że ich wnętrze mieszkania uzupełnione o nasz projekt łazienki jest fajnym tłem dla ich codziennego życia.

Ola i Jarek

Mieszkanie/ Warszawa Bielany/ 2016-2017

Właściciele mieszkania na warszawskich Bielanach to Ola, Jarek i mały Adaś, którzy zaczęli swoją przygodę z projektowaniem mieszkania sami a skończyli ją wspólnie z nami. Przestrzeń została juz przez nich wcześniej oswojona dlatego dokładnie wiedzieli czego im brakuje, czego nie chcą oraz o czym marzą i czego potrzebują.

Bielany przebudowa_2.jpg
Bielany przebudowa_1.jpg

Projekt obejmował całościowy koncept części sypialnej i lekką reaaranżację reszty pomieszczeń. Pomysł na charakter i kolorystykę mieszkania wziął się z zamiłowania domowników do krajobrazów nadmorskich i sportów wodnych stąd też decyzja o dość chłodnej, świeżej kolorystyce mieszkania. Kolory, które wiodą prym to granaty, błękity, biel, szarość i drewno. By trochę zrównoważyć tą paletę barw w dodatkach i tekstyliach pojawiają się kolory takie jak brzoskwinia, róż i beż.  

Bielany przebudowa_3.jpg
Bielany przebudowa.jpg

Pierwszym elementem, który rzuca się w oczy wchodząc do mieszkania to duże okna przez które do wnętrza zaglądają skąpane w słońcu korony drzew. By podkreślić dodatkowo tą relacje wnętrza z zewnętrzem, w każdym z pomieszczeń wzdłuż ścian graniczących ze ścianą zieleni umieściliśmy rośliny. Ze względu na spore zainteresowanie kwiatkami najmłodszego członka rodziny wszystkie dla bezpieczeństwa powieszone zostały na różnych wysokościach pod sufitem :)   

Bielany przebudowa_10.jpg
Bielany przebudowa_11.jpg

Beata i Jerzy

Dom / Mielec / 2016

Jako swoje miejsce na ziemi Beata i Jerzy wybrali parterowy dom na Podkarpaciu. Działka i otoczenie tego miejsca pełne jest pachnących polnych kwiatów, traw i dziko rosnących brzozowych zagajników. Oni jako miłośnicy zieleni chcieli by we wnętrzu ta zieleń miała swoje odzwierciedlenie. Duże przeszklenia i otwarcia na ogród były jednym z elementów, które pomogły w osiągnięciu tego efektu.  W projekcie wnętrz pojawiła się też zieleń w mniejszych i swobodnych aplikacjach w postaci “wiszących ogrodów” i doniczek na stelażach. 

003.jpg
008A.jpg

 

Sercem domu jest niewątpliwie strefa dzienna, którą staraliśmy się przystosować pod zamiłowanie domowników do spędzania wspólnie czasu z rodziną, i organizacji biesiad z przyjaciółmi. Wszystkie przestrzenie znajdujące się w tej strefie przenikają się wzajemnie a ich otwarty charakter zachęca do interakcji. Na środku umieszczony został duży stół, który pomieścić ma całą rodzinę. Zarówno krzesła jak i oświetlenie mają formę prostą, trochę klasyczną i lekką, którym niekonwencjonalnego charakteru dodaje materiał i kolor.
 

004.jpg
008A.jpg

Strefa kuchenna umieszczona jest we wnęce pomieszczenia dziennego. Pozwala to zapewnić miejsce gdzie swobodnie można oddać się kreacji w kuchni bez afiszowania się twórczym nieładem. Do tej przestrzeni wybraliśmy na większą część kuchni kolor szary. Górne szafki by ocieplić nowoczesny odcień i formę frontów wykończyliśmy fornirem dębowym. Blat na wyspie kuchennej i ten roboczy wraz z obudową ściany między szafkami wykończony został czarnym kamieniem w satynowym wykończeniu. Materiał blatu i jego odcień ma przełamywać delikatny kolor zabudowy i dodać jej elegancji i charakteru. Salon wraz z częścią telewizyjną kontynuuje idee zestawień odcieni chłodnych z ciepłymi. Tutaj ważnym elementem jest obraz wiszący nad strefą wypoczynkową, który zrobiony specjalnie dla domowników w indywidualny sposób ilustruje fuzję ich postaci i strefę marzeń. Główną paletą kolorystyczną dla części dziennej to odcienie koloru błękitnego, granatu i brzoskwiniowego zestawione z kolorami bardziej neutralnymi jak szarość i biel. 

015.jpg

Całości dopełniają rośliny, które ożywiają to miejsce i sprawiają, że przyroda niejako wnika do wnętrza. Paleta kolorystyczna została dobrana tak by współgrać ze zmiennymi sezonowo odcieniami przyrody za oknem. Pozostałe pomieszczenia jak łazienka, sypialnia czy strefa wejściowa kontynuują wykorzystanie naturalnych materiałów, prostych kształtów i głównej myśli kolorystycznej wzmocnionej poprzez budowanie nastroju światłem. Mamy poczucie, że projekt wnętrza domu Beaty i Jerzego jest odzwierciedleniem ich spokojnych charakterów, które jednocześnie poszukują szaleństwa w klasyce.

Agata i Tomek

Mieszkanie / Warszawa Bemowo / 2016

projekt w trakcie opracowania

 

Monika i Marcin

Mieszkanie / Warszawa Mokotów / 2016

Mieszkanie znajduje się w starym budynku na warszawskim Mokotowie. Projekt tego miejsca zakładał kreację przestrzeni twórczej, prostej i wizualnie zintegrowanej z charakterem budynku i okolicy. Głównym elementem formalnym organizującym wnętrze jest system linii zabudów w różnych kolorach.  Przestrzeń mieszkania podzielona jest kilkoma blokami zabudów stolarskich przez które przechodzi się do innej strefy funkcjonalnej i które wyznaczają sposób komunikacji w mieszkaniu.

 Charakter mieszkania łączy klasyczne rozwiązania zrealizowane przez karmelowy parkiet w jodełkę, uchwyty w szafkach czy kształt osprzętu elektrycznego z nowoczesnymi, prostymi i czytelnymi formami szaf, dużego lustra czy połaci szkła. Strefa dzienna to część kuchenna, jadalnia i strefa wypoczynku. Najbliżej przy wejściu znajduje się kuchnia w kolorze grafitowym. Zabudowa ekranu projekcyjnego, miejsce do siedzenia, regał na książki, spiżarnia i szafa na odzież sezonową znajduje się w drugiej szafie w kolorze jasnej szarości usytuowanej prostopadle do bloku kuchennego. Wolna przestrzeń ograniczona liniami tych dwóch zabudów wykorzystana została na jadalnie i część wypoczynku z sofą i fotelem.  

Kasia i Maciek

Mieszkanie / Warszawa Bielany / 2015

Ta para młodych ludzi postanowiła poskromić swoją globtroterską naturę i zostać w Warszawie na dłużej. Na warszawskich Bielanach wspólnie staraliśmy się stworzyć przestrzeń, która nie tylko będzie przytulna, ale która poprzez kolorystykę i akcenty estetyczne przywodzić będzie na myśl ich wspólne wyjazdy w nieznane.

W każdym z pomieszczeń zdecydowaliśmy się stworzyć trochę inny świat oparty na zawężonej palecie kolorów. Każdy jednak z tych zestawów kolorystycznych połączony z innymi tworzy spójny obraz całości. Salon jako główna przestrzeń dzienna połączony został z kuchnią i jadalnią. Taka interwencja pozwoliła na wpuszczenie do wnętrza większej ilości światła dziennego i bardziej efektywne wykorzystanie przestrzeni. Kolorystyka strefy dziennej to połączenie ciepłych odcieni zieleni, koloru musztardowego, złota i drewna orzechowego zestawionych z chłodną szarością, czernią i lakierowaną stalą. Całość zorganizowana jest na tle białych ścian, które wydobywają struktury, materiały i odcienie danych obiektów jednocześnie rozjaśniając przestrzeń i dodając jej lekkości i miękkości.

Formy elementów wyposażenia wnętrz to nawiązanie do różnych stylii i form poprzez ich kształty i materiały. Zestawienia czarnej stali i błyszczącej ceramiki z miękkimi tkaninami w ciepłych odcieniach i drewnem ma tworzyć syntezę zamiłowania domowników do energii miasta i harmonii, którą daje natura.  Ważnym elementem są też dwa duże przedruki grafik z ilustracjami z Parków Narodowych  USA z lat 20-tych oraz zdjęcia z podróży, które budują energię tego miejsca.  Łazienka, to drugi mikroświat, który z kolei bazuje na kolorystyce morza, piasku i nieba. Kolory użyte we wnętrzu takie jak beż, biel, błękit mają tworzyć klimat relaksu i spokoju odpowiedni dla tej przestrzeni. Formy użytych w tym wnętrzu elementów są proste i jednolite.

Przestrzenność budowana jest poprzez fakturę beżowych płytek, rysunek słojów na fornirowanej zabudowie i światło.  Sypialnia to miejsce wypoczynku i relaksu. Domownikom zależało na stworzeniu w niej przytulnego miejsca do spania i zapewnieniu przestrzeni przechowywania. Akcenty kolorystyczne tego pomieszczenia nawiązują do odcieni przyrody przed zachodem słońca i jest to chłodna, ciemna zieleń, odcienie brzoskwiniowe, miedź i czerń. Tak jak w reszcie pomieszczeń tłem dla kolorystyki jest biel i szarość. 

Jak pisze Ryszard Kapuściński “podróż przecież nie zaczyna się w momencie, kiedy ruszamy w drogę, i nie kończy,  kiedy dotarliśmy do mety. W rzeczywistości zaczyna się dużo wcześniej i praktycznie nie kończy się nigdy,  bo taśma pamięci kręci się w nas dalej, mimo że fizycznie dawno już nie ruszamy się z miejsca.”