KONTENT
studio projektowe
IMG_3612.jpg

Klasyka na Ochocie

Klasyka na Ochocie

Ochota, Warszawa

 

W jednym z budynków na warszawskiej Ochocie mieszka włoskie małżeństwo, które tutaj odnalazło swój drugi dom.

 Ich mieszkanie jest połączeniem nowoczesnego stylu życia z klasycznymi akcentami, które budują nastrój i energię tego miejsca. Biel i odcienie szarości zestawione są ze starymi drewnianymi meblami i pamiątkami rodzinnymi, które tworzą balans między przeszłością i teraźniejszością. 

 
 
IMG_5618.jpg
 
 

Przebywając z domownikami da się odczuć nie tylko ich włoską energię i humor, ale także zamiłowanie do włoskiej estetyki i kultury. Głównymi determinantami, które wpłynęły na kształt projektu łazienki były właśnie zastana przestrzeń reszty mieszkania oraz charakter i potrzeby właścicieli. Chcieliśmy bowiem stworzyć miejsce, które nie tylko w spójny sposób nawiązywać będzie do materiałów i klimatu reszty pomieszczeń, ale które będzie także odpowiedzią na realne potrzeby domowników. 

 

 
IMG_3612.jpg

 

Ostateczny kształt przestrzeni jest fuzją włoskiej estetyki i kolażu bieli z czernią. Łazienka jest bardzo mała dlatego zależało nam by poprzez kolor i materiały sprawić by wydawała się trochę większa i przestrzenniejsza. Na ścianie wejściowej na połowie wysokości pomieszczenia umieściliśmy szafkę wnękową zamkniętą drzwiczkami z lustra. Ten element dzięki refleksom i odbiociom skutecznie powiększył przestrzeń i jednocześnie zapewnił miejsce przechowywania. Wszystkie ściany wykończone są kolorem białym, bo światło ma szanse wtedy najlepiej rozświetlić przestrzeń. Jasny kolor  skontrastowany jest we wnętrzu z  czarnymi akcentami - stalową ramą luster i konsoli pod umywalką, armaturą i osprzętem elektrycznym. 

 
IMG_5629.jpg
 
 
IMG_3592_jpg.jpg