KONTENT
IMG_5618.jpg

Irena i Roberto

Projekt łazienki w mieszkaniu na Ochocie w Warszawie

Irena i Roberto

Łazienka / Warszawa Ochota / 2016

W jednym z budynków na warszawskiej Ochocie mieszka włoskie małżeństwo, które tutaj odnalazło swój drugi dom.  Ich mieszkanie jest połączeniem nowoczesnego stylu życia z klasycznymi akcentami, które budują nastrój i energię tego miejsca. Biel i odcienie szarości zestawione są ze starymi drewnianymi meblami i pamiątkami rodzinnymi, które tworzą balans między przeszłością i teraźniejszością. 

Przebywając z domownikami da się odczuć nie tylko ich włoską energię i humor, ale także zamiłowanie do włoskiej estetyki i kultury. Głównymi determinantami, które wpłynęły na kształt projektu łazienki były właśnie zastana przestrzeń reszty mieszkania oraz charakter i potrzeby właścicieli. Chcieliśmy bowiem stworzyć miejsce, które nie tylko w spójny sposób nawiązywać będzie do materiałów i klimatu reszty pomieszczeń, ale które będzie także odpowiedzią na realne potrzeby domowników. 

Wszystkie ściany wykończone są kolorem białym, bo światło ma szanse wtedy najlepiej rozświetlić przestrzeń. Jasny kolor  skontrastowany jest we wnętrzu z  czarnymi akcentami - stalową ramą luster i konsoli pod umywalką, armaturą i osprzętem elektrycznym. 

IMG_3600_jpg.jpg

Nastrój pomieszczenia w dużej mierze budowany jest poprzez światło, które można dostosowywać zależnie od potrzeb i nastroju domowników. Irena i Roberto oswoili już nową przestrzeń.

 

Ostateczny kształt przestrzeni jest fuzją włoskiej estetyki i kolażu bieli z czernią. Łazienka jest bardzo mała dlatego zależało nam by poprzez kolor i materiały sprawić by wydawała się trochę większa i przestrzenniejsza. Na ścianie wejściowej na połowie wysokości pomieszczenia umieściliśmy szafkę wnękową zamkniętą drzwiczkami z lustra. Ten element dzięki refleksom i odbiociom skutecznie powiększył przestrzeń i jednocześnie zapewnił miejsce przechowywania. 

Nawiązując do starego budynku, w którym zlokalizowane jest mieszkanie na posadzkę zdecydowaliśmy się wybrać mozaikę cementową, która “zmiękczyła” przestrzeń, dodała jej delikatności i wprowadziła trochę klasyki.                                                                                             

IMG_5622.jpg

Jako fani włoskiego kina wpadli na pomysł powieszenia w łazience zdjęcia ich ulubionych aktorów Alberto Sordi i Anny Magnani. Cieszymy się, że ich wnętrze mieszkania uzupełnione o nasz projekt łazienki jest fajnym tłem dla ich codziennego życia.