KONTENT
insta2.jpg

Beata i Jerzy

Projekt wnętrz domu jednorodzinnego w Mielcu

Beata i Jerzy

Dom / Mielec / 2016

Jako swoje miejsce na ziemi Beata i Jerzy wybrali parterowy dom na Podkarpaciu. Działka i otoczenie tego miejsca pełne jest pachnących polnych kwiatów, traw i dziko rosnących brzozowych zagajników. Oni jako miłośnicy zieleni chcieli by we wnętrzu ta zieleń miała swoje odzwierciedlenie. Duże przeszklenia i otwarcia na ogród były jednym z elementów, które pomogły w osiągnięciu tego efektu.  W projekcie wnętrz pojawiła się też zieleń w mniejszych i swobodnych aplikacjach w postaci “wiszących ogrodów” i doniczek na stelażach. 

003.jpg
008A.jpg

 

Sercem domu jest niewątpliwie strefa dzienna, którą staraliśmy się przystosować pod zamiłowanie domowników do spędzania wspólnie czasu z rodziną, i organizacji biesiad z przyjaciółmi. Wszystkie przestrzenie znajdujące się w tej strefie przenikają się wzajemnie a ich otwarty charakter zachęca do interakcji. Na środku umieszczony został duży stół, który pomieścić ma całą rodzinę. Zarówno krzesła jak i oświetlenie mają formę prostą, trochę klasyczną i lekką, którym niekonwencjonalnego charakteru dodaje materiał i kolor.
 

004.jpg
008A.jpg

Strefa kuchenna umieszczona jest we wnęce pomieszczenia dziennego. Pozwala to zapewnić miejsce gdzie swobodnie można oddać się kreacji w kuchni bez afiszowania się twórczym nieładem. Do tej przestrzeni wybraliśmy na większą część kuchni kolor szary. Górne szafki by ocieplić nowoczesny odcień i formę frontów wykończyliśmy fornirem dębowym. Blat na wyspie kuchennej i ten roboczy wraz z obudową ściany między szafkami wykończony został czarnym kamieniem w satynowym wykończeniu. Materiał blatu i jego odcień ma przełamywać delikatny kolor zabudowy i dodać jej elegancji i charakteru. Salon wraz z częścią telewizyjną kontynuuje idee zestawień odcieni chłodnych z ciepłymi. Tutaj ważnym elementem jest obraz wiszący nad strefą wypoczynkową, który zrobiony specjalnie dla domowników w indywidualny sposób ilustruje fuzję ich postaci i strefę marzeń. Główną paletą kolorystyczną dla części dziennej to odcienie koloru błękitnego, granatu i brzoskwiniowego zestawione z kolorami bardziej neutralnymi jak szarość i biel. 

015.jpg

Całości dopełniają rośliny, które ożywiają to miejsce i sprawiają, że przyroda niejako wnika do wnętrza. Paleta kolorystyczna została dobrana tak by współgrać ze zmiennymi sezonowo odcieniami przyrody za oknem. Pozostałe pomieszczenia jak łazienka, sypialnia czy strefa wejściowa kontynuują wykorzystanie naturalnych materiałów, prostych kształtów i głównej myśli kolorystycznej wzmocnionej poprzez budowanie nastroju światłem. Mamy poczucie, że projekt wnętrza domu Beaty i Jerzego jest odzwierciedleniem ich spokojnych charakterów, które jednocześnie poszukują szaleństwa w klasyce.